פוסט אורח: ויזת סטודנט

07/09/2013

עדכון אחרון: 13/08/14

היי, אנחנו עברנו לבריטניה בעזרת ויזת EEA Family Permit, אבל זו רק אחת מהרבה סוגי ויזות אחרות שקיימות.
דני מור, סטודנט לתואר שני, חלק איתנו את הדרך שלו ושל בת זוגו לעבור ללונדון – ויזת סטודנט Tier 4.

breakline

להגיע לאנגליה לטובת לימודים זה תהליך מסובך, אבל בהחלט לא בלתי אפשרי. כצפוי, זה דורש בירוקרטיה למכביר ולפעמים קצת יצירתיות בשביל לעמוד בתנאים שמציבה רשות ההגירה. בתור מישהו שעבר את זה יחסית לאחרונה, אני אחלוק אתכם את התהליך שעברתי וכמה דברים שהבנתי על הדרך.

כמה דברים בסיסיים

לעבור לאנגליה לטובת לימודים אומר שחובה לנכוח בהיקף שעות נתון בתוכנית אקדמית או מקצועית של מוסד המוכר על ידי רשות ההגירה הבריטית (UKBA).
לכן, הדבר הראשון (ואולי הברור ביותר) שצריך לעשות זה להתקבל. זה נשמע טריוויאלי, אבל יש אנשים שמנסים להתניע את תהליך קבלת ויזת הלימודים עוד לפני שהתקבלו ללימודים, וזה לא עוזר יותר מדי.

כמה דגשים חשובים שצריך להתייחס אליהם כבר בשלב הזה:

  • מוסד מוכר הוא כזה שקיבל אישור מה-UKBA לשמש כ-Sponsor של ויזות לימודים לסטודנטים שאינם אזרחי האיחוד האירופי. מכאן נובע שלא כל מוסד אקדמי מוכר לטובת מתן ויזות. בשנים האחרונות ה-UKBA התחילו לפקח באופן יותר הדוק על מוסדות שנתנו ויזות לטובת “קורסי אנגלית” של חצי שנה בהיקף חלקי, שהיו דרך קלה להרבה אנשים להשיג ויזה. צריך לוודא באתר של המוסד שהוא Highly Trusted Sponsor לויזות מסוג Tier 4, או לחלופין להסתכל באתר של ה-UKBA  ברשימה הזו.
  • יש דרישות מינימליות מהתוכנית אליה התקבלתם לטובת קבלת הוויזה. זה משתנה בהתאם לסוג התוכנית, אבל תוכנית מקצועית צריכה להיות בהיקף שעות מינימלי (15 שעות בשבוע) ותוכנית אקדמית צריכה להסתיים בהסמכה מתאימה (תואר ראשון, שני וכד’). רשימת התנאים נמצאת במסמך הזה, תחת “What type of study can a Tier 4 (General) student do?”
  • הרבה מהתוכניות מאוד יקרות. קחו את זה בחשבון, במיוחד לאור הדגשים לגבי השגת הוויזה שיבואו בהמשך.

מכתב קבלה לדוגמא

מכתב קבלה לדוגמא
Screen Cap from HomeoftheNutty.com

אחרי שמתקבלים –קצת על הויזה

אם התקבלתם לתוכנית במוסד מוכר, השלב הבא הוא להתחיל להתארגן על הוויזה עצמה. כאמור, בהנחה שאתם מעל לגיל 18, הוויזה שתצטרכו היא מסוג (Tier 4 (General, משמע ויזת לימודים למבוגרים. כמה עקרונות חשובים לגבי הוויזה הזו:

  • היא מאפשרת לעבוד בבריטניה. במהלך הסמסטרים במשרה בהיקף של עד 20 שעות, ובשאר התקופה ללא הגבלה.
  • היא מאפשרת עקרונית להביא בני זוג, תחת סייגים שאפרט בהמשך.
  • היא מאפשרת מגורים בלונדון למשך כמה חודשים לאחר תום התוכנית שלכם, בהתאם לסוג ומשך התוכנית.
  • היא מאפשרת לכם עקרונית להגיש בקשה להארכת שהות לטובת עבודה לאחר תום התוכנית, במידה שאתם מוצאים כזו.

מה צריך בשביל להוציא ויזה?

הדבר הראשון והחשוב ביותר שתצטרכו להשיג לפני שתתחילו את תהליך הוצאת הוויזה הוא קוד שנקרא CAS – Confirmation of Acceptance of Studies. הקוד הזה מונפק על ידי המוסד שאליו התקבלתם והוא חיוני לטובת הוצאת הוויזה. מרבית האוניברסיטאות לא נותנות CAS עד חצי שנה לפני מועד תחילת התוכנית.

שימו לב – הקבלה ללימודים בהרבה מהאוניברסיטאות בבריטניה ניתנת בהתחלה “על תנאי”, תחת תנאים נוספים. למשל, אם (כמוני) הגשתם בקשה ללמוד לתואר שני לפני שסיימתם את התואר הראשון, האוניברסיטה עשויה לקבל אתכם בתנאי שתסיימו את התואר בציון ממוצע מינימלי. ה-CAS יונפק רק לאחר שכל התנאים יתקיימו. זה משהו שצריך לזכור לטובת חישוב הזמנים שלכם.

שימו לב 2 – אם אתם אזרחים של אחת מהמדינות הרשומות כאן, אתם נחשבים Low Risk Nationals, ואז יהיה לכם הרבה יותר קל בהליך הבקשה, מאחר שלא תצטרכו להוכיח את מרבית הדברים עליהם תצהירו (כסף וכד’). שימו לב שאם בני הזוג שלכם הם Low Risk National, זה לא תקף אוטומטית עבורכם, ולהפך.

לאחר שקיבלתם את ה-CAS, תהליך הוצאת הוויזה כולל שלושה דברים: מילוי טפסים, הכנת תיק ופגישה בקונסוליה הבריטית בת”א לטובת ההגשה של כל המסמכים.

התיק אותו תגישו בקונסוליה צריך לכלול את הדברים הבאים:

  • הטופס העיקרי – טופס שממלאים באתר הייעודי, דרך המערכת Visa4UK. את השלבים הסופיים של התהליך באתר – תשלום על הויזה וקביעת הפגישה בשגרירות – אני מציע לכם לעשות רק ממש בסוף, אחרי שכל התיק שלכם מוכן. אחרי שסיימתם למלא את הטופס אל תשכחו להדפיס ולצרף אותו לתיק.
  • כל המסמכים בהם השתמשתם על מנת להתקבל למוסד בו תלמדו – גליון ציונים מתארים קודמים, מכתב סיום תואר, המלצות, ציון ה-TOEFL שלכם (מבחן אנגלית), וכל דבר אחר שהגשת למוסד אליו פניתם.
  • עדויות שאתם עומדים בתנאים הפיננסיים להשתתפות בתוכנית (ראו בהמשך).
  • אם אתם מביאים בני-זוג – טפסים נוספים עבורם (ראו בהמשך).
  • תמונות לפי הקריטריונים של ה-UKBA. יש חנויות צילום בת”א שבהן מכירים את הדרישות, אבל שימו לב שהן שונות מאלו של תמונת פספורט או תמונת ויזה אמריקאית.

אוניברסיטה לדוגמא: קיימברידג'

אוניברסיטה לדוגמא: קיימברידג’

 

החלק שמפיל הכי הרבה אנשים הוא הפרק הכספי. הדרישות של ה-UKBA הן שהמועמדים צריכים להביא הוכחות לכך שבחשבון הבנק שלהם יש מספיק כסף נזיל (עו”ש, פקדונות) לשכר הלימוד ועלויות המחיה של שנת הלימודים הראשונה.

נכון לתאריך כתיבת הפוסט, החישוב של ה-UKBA לעלויות מחיה הוא £1,000 לחודש, עד מקסימום של 9 חודשים (כלומר, אין צורך ביותר מ-£9,000) אם אתם הולכים לגור בלונדון, או £800 לחודש עד מקסימום של 9 חודשים אם התוכנית מחוץ ללונדון.

למשל, עבורי החישוב היה £16,000 (שכ”ל) + £9,000 (עלות מחיה) – סה”כ £25,000.

ההוכחה לכל זה צריכה להיות במסמך מקורי שהונפק ע”י הבנק – משמע הדפס של תזרים מזומנים של 30 הימים האחרונים, או מכתב רשמי מהבנק שמצהיר שיש לכם את הסכום בחשבון לפרק הזמן הנקוב. שימו לב שזו צריכה להיות הצהרה עדכנית, משמע שה-30 ימים עליהם את מצהירים לא נגמרים יותר מחודש לפני שאתם מגישים את הבקשה לויזה.

עוד כמה דגשים חשובים:

  • הכי חשוב: הסכום לא יכול ליפול מתחת למינימום הנדרש מכם אפילו ליום אחד. גם אם זה עולה מעל למחרת, יום אחד בתוך ה-30 יום שלא היה לכם את כל הסכום הוא עילה לדחיית הוויזה (לצערי, מנסיון).
  • אפשר להשתמש בחשבונות של ההורים (בלבד, לא משפחה אחרת או חברים), בתוספת מכתב מקורי חתום מהם באנגלית שהם מסכימים לערוב עבורכם לכל סכום שידרש.
  • אפשר לקחת הלוואה מהבנק ולהגיש מכתב שמעיד על זה – זו הדרך הטובה ביותר לעקוף את מגבלת ה-30 ימים אם אין לכם ברירה אחרת.

איך מביאים בני זוג

אם אתם עושים תוכנית שאורכה שנה ומעלה, יש אפשרות להביא אתכם בני זוג, בהנחה שתוכיחו שהם אכן בני הזוג שלכם. אלו יצטרכו להוציא ויזה הנקראת Tier 4 Dependent Partner שמאפשרת לבני הזוג לעבוד באופן מלא בפרק הזמן שאתם בבריטניה. הוויזה לא מאפשרת לבני הזוג ללמוד. אם הם רוצים ללמוד בבריטניה הם ייאלצו להוציא ויזת לימודים משל עצמם.

במידה שכמוני, אתם מעוניינים להביא בני זוג, אתם יכולים להגיש תיק משותף לפגישה בקונסוליה – אליה אפשר ומומלץ לבוא ביחד, למרות שזה לא מצוין בשום מקום. שימו לב שגם בני הזוג צריכים למלא את הטפסים באתר Visa4UK (ולשלם על זה), וגם לקבלת הוויזה הזאת יש קריטריונים.

העניין המסובך בקבלת הוויזה הוא שצריך להוכיח שיש לכם משק בית משותף. אם אתם נשואים – לרוב אין בעיה, אפשר להביא עותק של המסמכים הרלוונטיים ואתם מסודרים. לא יזיק גם להביא עדות לחשבונות משותפים, אם אפשר.

במידה שאתם לא נשואים, עדיין אפשר לעשות זאת אם תוכיחו שאתם חיים באופן משותף לפרק זמן של שנתיים ומעלה (בדומה ל-EEA Family Permit). אפשר להוכיח את זה ע”י הבאת חוזים שחתמתם עליהם ביחד, חשבונות משותפים וכד’. מומלץ בחום גם להביא מסמכים “לא רשמיים” שמראים על הזוגיות שלכם, כמו תמונות מטיולים משותפים (מתוארכים). מאחר שלנו לא הייתה דירה ביחד לפני שטסנו, הגשנו שני מכתבים מההורים שלנו שמצהירים שאנחנו חיים ביחד בדירה של ההורים של בתל-אביב. קשה לי להגיד שאני ממליץ לאנשים אחרים לקחת את הסיכון, אבל לנו זה הסתדר.

גם בני הזוג צריכים להוכיח יכולת מימון כספית. הם צריכים להביא מסמכים שמוכיחים שיש להם £600 לחודש עד למקסימום של 9 חודשים אם אתם הולכים לגור בלונדון, או £450 בחודש לכל מקום אחר. הם נתונים לאותה חוקיות כמוכם לגבי טיב המסמכים שמוכיחים את זה.

 

אוניברסיטה לדוגמא: אוקספורד

אוניברסיטה לדוגמא: אוקספורד


 

כמה דברים לסיכום

  • יש עורכי דין בארץ שמתמחים כביכול בלעזור עם הליך קבלת הוויזה. מנסיוני, הם לא מספיק מעודכנים ו/או לוקחים הרבה יותר כסף מהראוי על התהליך הזה (לדעתי, לפחות). אם יש לכם סבלנות ושליטה סבירה באנגלית, תעשו את זה בעצמכם ותחסכו הרבה כסף.
  • חובה (!) לקרוא בעיון את מסמכי ההנחיה הרלוונטיים באתר של ה-UKBA. ה-UKBA משנים את הנהלים שלהם המון, לפעמים בצורות מאוד משמעותיות, ואתם לא רוצים שיפסלו לכם את הוויזה רק כי תיק הבקשה שלכם לא עונה על הדרישות החדשות.
  • תנו לעצמכם מספיק זמן לארגן את המסמכים. כך שלא תגישו את הבקשה קרוב מדי למועד תחילת הלימודים. תתחשבו בזמן שייקח לכם להשיג את כל המסמכים, להשיג את כל הכסף הנדרש (שסביר שלא יהיה לכם סתם ככה בחשבון), ובארגון כל שאר הדברים שצריכים להיות בתיק.
  • כל מסמך שאתם מגישים חייב להיות מקורי. אם אתם רוצים לקבל אותו בחזרה, תצטרפו גם עותק לתיק שאתם מגישים.
  • אם אתם מגישים מסמכים בעברית – תגישו תרגום. הוא לא חייב להיות חתום על ידי נוטריון, אבל הוא כן חייב להיות חתום לפחות על ידי מי שעשה אותו, והמקור חייב להיות מצורף לתרגום. בנוסף, תוודאו שהתרגום ברמה גבוהה (משמע, נראה אמין), כדי שלא יידחה.

12 תגובות

  1. זוהר ואביגייל הגיב:

    בוקר טוב אנחנו זוג צעיר ונשוי עם תינוקת אמורים לעבור ולעבוד עם ויזת עבודה באוניברסיטת אוקספורד ובינתיים זה לא קל בכלל (הויזה עדיין בהליכי בקשה מתישים) ,מהניסיון שלך זה אפשרי בכלל למצוא דירה מהארץ שם או חייבים להיות באנגליה כדי לחפש דירה,הבנו מהמתווכים שבעלי דירות ממש מעדיפים שוכרים בלי ילדים ,שמעת על זה ?

    תודה על כל עצה 🙂

    • Danielle הגיב:

      היי זוהר ואביגייל,

      אנחנו תמיד ממליצים לא לקחת דירה מבלי לראות אותה. יש המון דברים קטנים שאפשר לא לשים לב אליהם בזמן ביקור בדירה, אז בטח ובטח שאי אפשר לראות מרחוק. אם יש לכם מישהו באנגליה שאתם סומכים עליו שיוכל לראות את הדירה במקומכם, אז לגמרי אפשר לסגור על דירה לפני שאתם באים, אבל בכל מקרה אנחנו ממליצים, אם אפשר, לראות את הדירה במו עיניכם.
      בנוסף, לא בטוח שבעלי הדירה ישמחו להשכיר דירה מרחוק, בטח למהגרים שמעולם לא גרו בבריטניה.
      אם אתם יכולים, אנחנו ממליצים שאחד מכם יגיע קודם לחפש דירה ושבן/ת הזוג והתינוקת יגיעו אח”כ.
      אני לא שמעתי על העדפה של שוכרים ללא ילדים. במידה והדירה מאפשרת זו, לא אמורה להיות בעיה של ילדים בתוכה. הבעיה היחידה שאני מכירה בהשכרות היא בע”ח ו/או אנשים שלא גרו מעולם בבריטניה או אף באירופה בכלל.
      לטיפים ספציפיים יותר על דירות, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט שלנו בנושא.

  2. אליה הגיב:

    היי דניאל והיי גם לעידן!

    רק רציתי להודות לכם על הבלוג המצויין!

    כיף לקריאה ויעיל במיוחד!

    אתם עוזרים להרבה אנשים להגשים חלום גדול….

    • Danielle הגיב:

      היי אליה,

      תודה, אנחנו שמחים לשמוע שהבלוג עוזר לאחרים =] בהצלחה בהגשמת החלום!

  3. קטיה הגיב:

    האם האפנדיקס 8 עדיין רלוונטי? מאחר ולא מצאתי בשום מקום באתר של הקונסוליה הוראה למלא כזה.
    זאת אומרת כתוב שצריך למלא אותו במידה ואתה לא יכול להגיש את המועמדות online. אבל אני מאמינה שעשיתי זאת ולאחר מכן גם שילמתי דרך האתר.

    • Danny הגיב:

      היי קטיה,

      בדקתי פה ואת צודקת. עשו שינוי מאז שהוצאתי את הויזה שלי ונראה שה-Appendix 8 רלוונטי רק במידה ומגישים את הטפסים ידנית. אם עשית את התהליך דרך Visa4UK לא נראה שזה הכרחי. עדכנתי גם את הפוסט.

      תודה ושיהיה בהצלחה!

  4. yosi הגיב:

    תודה!!!!

  5. יעקב הגיב:

    שלום

    כישראלי תושב חו”ל (איטליה) האם הפרוצידורה שונה או לא

  6. מיה הגיב:

    תודה על הפוסט המושקע! הוא עוזר מאוד.

    יש לי שאלה, אם במקרה ידוע לכם – אם אין לנו תעודת נישואין (כי התחתנו בקפריסין ומי שומר דברים כאלה) ומשרד הפנים לא יודע להנפיק דבר כזה. האם ידוע לכם אם מספיק לתת תמצית רישום שבה רשום את שם בן/בת הזוג?

    • Danielle הגיב:

      היי מיה,
      ככל הידוע לי אם אתם נשואים אתם צריכים להראות הוכחה רישמית לכך. אם אין לכם תעודת נישואין שווה אולי לפנות לאיפה שהתחתנתם בקפריסין ולבקש שיוציאו לכם תעודה חדשה.
      אני לא בטוחה איך זה עובד במשרד הפנים בארץ, אבל אם נרשמת כנשואים אולי הם יכולים להוציא איזושהי הצהרה, הרי יש להם את התיעוד לכך.
      באופן כללי, אני ממליצה לשמור מסמכים חשובים כאלו.

  7. מיה הגיב:

    תודה רבה 🙂

  8. D.T הגיב:

    היי,

    שאלה לגבי ההלוואה כדי לעקוף את חוק ה30 יום, האם צריך לקחת את אותו סכום שצריך להוכיח שיש? והאם חייב הלוואה ממשלתית או הלוואה מבנק תספיק?

    תודה