רשיון נהיגה בריטי – מה, כמה ולמה

21/08/2015

אין מה לעשות בלונדון עם רכב פרטי.

הלונדונים אולי אוהבים להתלונן על התחבורה הציבורית שלהם – על זה שלו”ז הרכבות הוא בד”כ בגדר המלצה, על העומס ברכבת התחתית, השביתות או על האוטובוסים שתקועים בפקקים בלתי נגמרים – אבל כל מי שהגיע לפה מישראל יודע שביחס לארץ, התחבורה הציבורית בלונדון היא גן עדן. היא יעילה, אפשר לסמוך עליה רוב הזמן והיא פועלת 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה.

ולמרות זאת, היא לא פתרון מושלם. כשרוצים לחזור הביתה עם רהיטים מאיקאה, לצאת לטיול מחוץ לגבולות ה-M25 או אם, חלילה, אתם לא נמנים על ברי המזל שגרים ועובדים באיזורים 1-3, אתם עשויים לגלות שרכב פרטי דווקא יכול להיות דבר מאוד שימושי.

אם הגעתם מישראל, רוב הסיכויים שאתם נושאי רשיון נהיגה ישראלי. אז כדאי שתדעו שלפי חוקי משרד התחבורה הבריטי, בעלי רשיון נהיגה שהוצא מחוץ לאיחוד האירופי רשאים להשתמש בו עד שנה מיום כניסתם לבריטניה, והפיכתם לתושבי הממלכה המאוחדת (שימו לב – מדובר בתושבים, לא באזרחים. כמו-כן, לא מדובר כאן על שנה מיום הכניסה האחרונה לגבולות בריטניה, אלא על תאריך הפיכתם לתושבים. אז אל תחשבו שזה שיצאתם לסופ”ש בפריז מאפס את המונה).

אגב, אם חשבתם להתחכם, ולהמיר את רשיון הנהיגה הישראלי שלכם באחד אירופאי כדי שלא תצטרכו לעשות רשיון מקומי (לפחות, עד ליום ההולדת ה-70 שלכם), דעו שהחוקים קובעים בבירור שמי שמשתמש ברשיון נהיגה כזה יכול להשתמש בו עד שנה מיום הפיכתו לתושב, בדומה לרשיון שהוצא מחוץ לגבולות האיחוד.

לאחר שנה, אם אתם מעוניינים לנהוג ברכב, אתם מתבקשים להוציא רשיון נהיגה מקומי.

תהליך לימוד הנהיגה בבריטניה בנוי מאותם רכיבים מהם בנוי הישראלי – שיעורי נהיגה (שאין חובה לקחת, אבל מאוד מומלץ), מבחן תיאורטי (שמורכב משני חלקים – מבחן אמריקאי והערכת סיכונים) ומבחן מעשי (כאילו, טסט).

לפני שתוכלו להתחיל עם השיעורים, או אפילו להרשם לתיאוריה, עליכם לקבל רשיון נהיגה זמני (Provisional Driving License). את הרשיון מזמינים מכאן, והוא עולה £34 (נכון לכתיבת השורות האלה). יכולים לעבור עד שלושה שבועות בין ההזמנה לקבלה שלו, אז גם אם אתם לא מתכננים להתחיל ללמוד מחר, כדאי להוציא את האישור בהקדם האפשרי כדי לא לבזבז זמן.

שלא כמו בישראל, ברגע שיש לכם רשיון זמני אתם יכולים לנהוג באוטו גם לא בעת שיעורים רשמיים. כל עוד אתם לא עולים על כביש מהיר (Motorway), הרכב מסומן בלוחיות L, ולידכם יושב מלווה בן 21 לפחות, שמחזיק ברשיון נהיגה מקומי מעל ל-3 שנים. כאן תמצאו את כל מה שמותר ואסור לעשות עם רשיון זמני בבריטניה.

אם אתם עדיין נמצאים בשנתכם הראשונה לתושבות, אתם יכולים לקנות אוטו פרטי, ולעבור את השיעורים ואת הטסט עליו (כל עוד הוא עומד בסטנדרטים הנדרשים).

 

רשיון נהיגה (תמונת אילוסטרציה)

רשיון נהיגה (תמונת אילוסטרציה)

 

שיעורים

אני לא מכיר אף נהג שיבחר לחזור לתקופת שיעורי הנהיגה, אלא אם החבילה כוללת בתוכה סכום כסף רציני, או, לכל הפחות, הבטחה לאלימות. ועדיין, גם אם אתם נוהגים כבר שנים ויכולים למצוא את היציאה הנכונה בכביש 431 בעיניים עצומות, אם אתם רוצים להוציא רשיון מקומי ההמלצה שלי היא לקחת כמה שיעורים.

באופן אישי אני יכול להגיד שלהפתעתי, המעבר לנהיגה בצד שמאל של הכביש דווקא הלך לי בקלות. זה מעין סוויץ’ בראש, שברגע שהוא נמצא במקום הנכון, הכל נראה טבעי. ולמרות החששות שלי שמתישהו אחרי פניה אני אמצא את עצמי בנתיב הנגדי, מול מכונית עם נהג שלא מבין למה דווקא היום בחרתי להתאבד, עד עכשיו הצלחתי להמנע מזה.

ועדיין, יש בנהיגה בממלכה המאוחדת אלמנטים שכדאי שלא תפגשו בפעם הראשונה כשבמושב הנוסע שלידכם נמצא בוחן. ככרות מרובי נתיבים, לדוגמה, כמעט שלא פגשתי בישראל, אבל פה נמצאים בשפע. והכניסה אליהם והיציאה מהם דורשות קצת התנסות בשביל לעבור אותן בצורה חלקה.

המחיר לשיעור נהיגה נע סביב £20-£30, ורוב בתי הספר מציעים הנחה משמעותית על השיעור הראשון, והנחה פחות משמעותית אם תשלמו מראש על חבילת שיעורים.

 

תיאוריה

כמו שהזכרתי קודם, התיאוריה בנוי משני חלקים – מבחן אמריקאי, שכמעט חופף למבחן התיאוריה הישראלי מבחינת הנושאים שלו, ומבחן הערכת סיכונים, בו תתבקשו להתבונן בכמה קטעי וידאו ולמצוא כמה שיותר מהר את הסכנות שמופיעות בהם.

למבחן נרשמים כאן, והוא עולה £25. החומר שלו נלקח מה-Highway Code, המקבילה הבריטית לספר התיאוריה הישראלי.

החלק התיאורטי כולל בתוכו 50 שאלות. נתונות לכם 57 דקות לענות עליהן, ובשביל לעבור את החלק הזה יש לענות על 43 מהן נכון. כמו בישראל, התוצאה הסופית של המבחן היא רק “עבר” או “נכשל”, וזה ממש לא משנה כמה שאלות פתרתם נכון אחרי ה-43 הראשונות. לכל השאלות יש רק פתרון נכון אחד, אבל בחלק קטן מהשאלות תתבקשו לסמן שתי תשובות או יותר, כדי להגיע לפתרון הנכון. בכל מקרה, הגיון בריא יביא אתכם לבערך 90% מהדרך.

 

הגיון בריא.

הגיון בריא.

השאלות במבחן נבחרות אקראית מתוך מאגר בן כ-1,000 שאלות (959, נכון לזמן כתיבת הפוסט הזה), ומחולקות ל-14 נושאים – עירנות (Alertness), יחס (Attitude), הרכב שלך ובטיחותו (Safety and your vehicle), מרווחי בטיחות (Safety Margins), מודעות לסיכונים (Hazard awareness), עוברי דרך פגיעים (Vulnerable road users), סוגי כלי רכב אחרים (Other types of vehicle), טיפול בכלי הרכב (Vehicle handling), חוקי כביש מהיר (Motorway rules), חוקי הכביש (Rules of the road), תמרורים ורמזורים (Road and traffic signs), מסמכים (Documents), תאונות ומקרי חירום (Incidents, accidents & emergencies) והעמסת כלי רכב (Vehicle Loading).

הנושאים מאוד דומים לאלו של התיאוריה הישראלית, אבל החפיפה לא שלמה. נושאים כמו מבנה המנוע, לדוגמה, לא נמצאים ברשימה. מצד שני, המבחן הבריטי עוסק לא מעט בנהיגה שהיא לא רק בטוחה, אלא גם “ירוקה”, נושא שעד כמה שאני זוכר נעדר לגמרי מהמקבילה הישראלית (מצד שני, את המבחן הישראלי עברתי לפני יותר מ-15 שנה, אז הזכרון שלי ממנו לא הכי טרי, והוא בטח השתנה מאז בכל מקרה).

לא מצאתי מקום ממנו ניתן להוריד את המאגר עצמו, אבל כל אפליקציה להכנה לתיאוריה כוללת שאלות מהבנק. יש לא מעט כאלה – פשוט חפשו DVLA theory ב-Google Play או ב-App Store.

עם סיום החלק הראשון, לאחר הפסקה קצרה, תעברו לחלק השני של התיאוריה – מבחן הערכת סיכונים, שיהיה חדש לגמרי לרוב העיניים הישראליות. במבחן יוצגו בפניכם 14 קטעי וידאו של נהיגה מגוף ראשון, שבמהלך כל אחד מהם תתפתח סכנה מסויימת לכם כנהגים; כזו שתדרוש מכם תגובה כמו בלימה או שינוי כיוון. סכנות יכולות להיות רכב שנכנס לכביש, עוצר בפתאומיות או נכנס לנתיב שלכם; ילד שרץ לכביש אחרי כדור וכו’. כדי לשמור על העירנות שלכם, באחד מקטעי הוידאו יתפתחו שתי סכנות.

המטרה שלכם במבחן היא לזהות את הסכנה בהקדם האפשרי, ולסמן שראיתם אותה ע”י לחיצה על לחצן כלשהו. ככל שזיהיתם את הסכנה מוקדם יותר תקבלו יותר נקודות. אין הורדת נקודות על לחיצה כאשר אין סכנה, אבל תזהרו לא להספים את המערכת בלחיצות, אחרת היא תכשיל אתכם עבור קטע הווידאו הספציפי.

 

קיראו לי וויל רובינסון

קיראו לי וויל רובינסון

מספר הנקודות המקסימלי לכל סכנה הוא 5, מה שמביא אותנו ל-75 נקודות סה”כ (13 קטעי וידאו עם סכנה אחת, ואחד עם שתי סכנות), והציון העובר של החלק הזה של המבחן הוא 44.

אם תרצו להתאמן לפני המבחן, גם במקרה הזה תוכלו למצוא מגוון אפליקציות בחנויות של אפל וגוגל. פשוט חפשו Hazard Perception בחנות של המכשיר שלכם.

 

טסט

לאחר שעברתם את התיאוריה, תפתח לכם האפשרות להרשם לטסט. תוכלו לעשות את זה כאן. העלות של הטסט היא £62 לטסט ביום עבודה רגיל, או £75, אם תרצו לעשות אותו בערב (אחרי 16:30), בסופ”ש או בחגים.

אם תרצו, שמורה לכם הזכות להביא אדם נוסף שיהיה אתכם באוטו במהלך הטסט. בין אם זה מורה הנהיגה שלכם, בן-זוג או מישהו רנדומלי מהרחוב.

בגדול, הטסט המקומי דומה לזה הישראלי – אתם נוהגים כשלידכם יושב הבוחן, ומוודא שאתם לא עושים שטויות. אבל אם מתקרבים טיפה מתחילים לשים לב להבדלים.

הטסט הבריטי מתחיל מבדיקת ראייה. לפני הכניסה לאוטו הבוחן יבקש מכם להקריא לוחית רישוי ממרחק של כ-20 מטר. לאחר מכן מגיע שלב הטריוויה, או, כפי שהוא מוכר כאן – Show me, tell me.

בשלב הזה תישאלו שתי שאלות – שאלת Show me, בה תתבקשו להראות לבוחן משהו שקשור לפעילות הרכב (לבדוק אם אורות הבלמים פועלים; לבדוק שבלם היד לא שחוק; להסיר אדים מהחלון), ושאלת Tell me, בה תתבקשו להגיד לבוחן כיצד תפעלו במקרה מסויים (איך תבדקו אם הבלמים פועלים? איך תבדקו שהצמיגים תקינים?).

השאלות באות ממאגר בן 19 שאלות (12 שאלות Show me ו-7 של Tell me), ותוכלו למצוא אותו ואת התשובה הרשמית לכל שאלה כאן.

אם התשובות שלכם יספקו את הבוחן, תוכלו סוף סוף להכנס לאוטו ולהתחיל את השלב המעשי של מבחן הנהיגה המעשי. השלב הזה אורך בד”כ כ-40 דקות, אבל הוא יסתיים רק כשהבוחן יחליט. ככה שגם אם ביליתם ארבעים דקות בפקק, אל תחשבו שזה אומר שעברתם את הטסט אוטומטית.

driving-test-report

השלב המעשי מורכב מכמה חלקים:

נהיגה מודרכת – הבוחן ידריך אתכם לאן לנסוע ומה לעשות. החלק הארי של הטסט.

נהיגה עצמאית – הבוחן יבקש מכם לעקוב אחר השלטים לאיזור מסויים בעיר, ולא ידבר או יעיר. החלק הזה אורך כ-10 דקות.

תמרון ברוורס – הבוחן יבקש מכם לבצע אחד משלושה תמרונים: חניה ברוורס (במקביל, או לתוך מפרץ); סיבוב הרכב לכיוון ההפוך באמצע הכביש; פנייה ברוורס.

בלימת פתע – קיום החלק הזה נתון להחלטת הבוחן. אם הוא יראה לנכון, הוא יכול לבקש מכם להראות לו איך אתם בולמים בלימת פתע.

ישנם שלושה סוגי טעויות שאתם יכולים לבצע בטסט: טעות נהיגה, טעות חמורה וטעות מסוכנת. מותר לכם לעשות לא פחות מ-15 טעויות נהיגה, ועדיין לעבור את הטסט. אבל אם ביצעתם טעות חמורה או מסוכנת, כדאי שתתחילו לחשוב מתי יש לכם זמן לעשות טסט נוסף, כי בטסט הזה נכשלתם.

 

מיד בסוף הטסט הבוחן יגיד לכם אם עברתם או לא.
אם עברתם את הטסט – מזל טוב! הבוחן ישאל איך תרצו לקבל את הרשיון, ותוכלו להפרד זה מזה לשלום. אם לא עברתם – תנחומי. הבוחן יגיד לכם איפה ולמה נכשלתם, וייתן פידבק על הנהיגה שלכם, אם תבקשו.

 

סתם, חתיכת נייר

זהו. מפה הכל בידיים שלכם. בהצלחה!

9 תגובות

  1. גילי הגיב:

    היי!

    עזרתם לנו מאוד לפני המעבר לאנגליה ואתם ממשיכים לעזור גם עכשיו 🙂

    שאלה לגבי ה”שנה מאז שאושרה התושבות”. האם מדובר על שנה מהרגע שאושרה הויזה הראשונה (EEA Family Permit ), או מאז שאושר ה-RC שתוקפו חמש שנים?

    תודה,

    גילי

     

    • Idan הגיב:

      הי גילי,

      שמח שהפוסטים שלנו מצליחים לעזור לאנשים 🙂

      בקריאה שנייה, הניסוח שלי לא מספיק ברור. את הפכת לתושבת בריטניה ברגע בו נכנסת לגבולות המדינה שלא על ויזת תייר.
      לכן, 12 חודשים מיום המעבר שלך לבריטניה, הרשיון הישראלי שלך כבר לא תקף מבחינת הרשויות.

  2. נדב הגיב:

     
     
    כל הכבוד, מדריך מעולה!
    כמה תוספות שאולי יהיו שימושיות למי שמתחיל את התהליך:

    אפשר להגיש בקשה לprovisional רק אחרי שישה חודשים של תושבות. 
    צריך למסור את הדרכון כחלק מהבקשה לprovisional אז צריך לתזמן את הבקשה לתקופה של 3-4 שבועות שבה לא תצטרכו את הדרכון. את הדרכון תקבלו בחזרה בנפרד מהרשיון הזמני מטעמי אבטחה, אז לא להיבהל כשהרשיון מגיע בלי הדרכון.
    אם אתם לחוצים על טסט בתאריך מוקדם ככל האפשר (זמני ההמתנה הרגילים נעים בין 5 ל-12 שבועות כתלות ב test center) יש חברות שנותנות שירות (תמורת תשלום חד פעמי של 15-30£) שסורק ללא הרף את האתר של משרד התחבורה הבריטי בחיפוש אחר ביטולים וישריין עבורכם טסט ברגע שימצא. חפשו בגוגל find UK driving test cancellations ותמצאו אותן. אני הצלחתי לקצר את ההמתנה מ-6 שבועות ל-5 ימים בעזרת אחד השירותים הללו (driving-test-cancellations-4all.co.uk). 

     
     

  3. מוריה הגיב:

    היי,

    שאלה- האם לא ניתן להשתמש ברשיון בינלאומי שמוציאים בישראל?

    אם הוא תקף לשנה ואני מבקשת שיחדשו לי אותו בארץ? לא תקף?

     

    תודה!

    • Idan הגיב:

      הי מוריה,

      לרשויות כאן לא משנה מה תוקף הרשיון שלך, אלא רק כמה זמן את גרה בבריטניה.

      מהרגע בו את מתגוררת במדינה מעל לשנה, הרשיון שהוצאת בארץ לא תקף מבחינתם. לא משנה בכלל אם הוא בינלאומי, ומה התוקף הרשמי שלו.

  4. יהודה הגיב:

    איני בטוח שהשאלה עברה לכן הנני שולח שוב,

    ראשית תודה רבה על ההדרכה המוצלחת,

    האם ידוע לכם-

    האם הרשיון הזמני – הראשוני, האם הוא מוגבל בזמן?

    וכן האם יש תרגום לספר לימוד תאוריה ולמבחן ?

    ועוד, האם אזרח בריטי גם כן חייב להיות תושב בשביל לעשות רישיון או שרק מי שאינו אזרח חייב להיות תושב? ואם אכן צריך להיות תושב, האם זה מסובך להירשם כתושב ?

    • Idan הגיב:

      הי יהודה,

      עד כמה שאני יודע, הרשיון הזמני לא מוגבל בזמן. מה שהוא אומר זה שהרשויות בדקו את הנתונים שלך, ואין משהו שמונע ממך לקבל רשיון.

      אני לא מכיר שום תרגום לספר התיאוריה המקומי. אולי מורי נהיגה באיזור היהודיים/ישראליים של העיר (Finchley, Swiss Cottage, Brent Cross) יוכלו לעזור?
      בכל מקרה, החל מ-2014 אין אפשרות לעבור את התיאוריה בשפה שהיא לא אנגלית.

      תושב הוא כל אדם שנמצא בבריטניה שלא על ויזת תייר. אין צורך להרשם או לעשות כל פעולה בשביל להחשב כתושב. ספציפית, ברגע שהאזרח הבריטי נכנס לבריטניה, הוא תושב מבחינת הרשויות.