גביע קדוש

?What is your Quest (מציאת עבודה – חלק א’)

21/07/2012

עבודה היא הגביע הקדוש של המהגר. היא מה שמפריד בין מישהו שהצליח להשתקע במדינה, לבין מי שחזר הביתה. או איבד את הכל ועבר לגור בהייד פארק. עבודה מביאה איתה בעל בית ומנהלי בנק שיתייחסו אליכם בכבוד, היא תורמת לדירוג האשראי שלכם (מה שמאפשר לכם להוציא כרטיס אשראי, לחתום על חוזה לטלפון סלולרי, לקחת הלוואות סטודנט וכו’), ובעיקר מוודאת שתוכלו להפסיק לחיות מהחסכונות שלכם במקרה הטוב, או אלו של ההורים במקרה הרע (או להיפך).

גביע קדוש

בתצלום: עבודה.
מתוך Monty Python and the Holy Grail

שוק ההייטק הבריטי שונה למדי מהישראלי. יש בו הרבה פחות חברות סטארט-אפ, ורוב המתכנתים שם מועסקים בגופים פיננסיים. גם השכר נמוך יותר מהמקובל בארץ, אבל לשמחתנו מאחר שיוקר המחיה בלונדון נמוך יותר מבגוש דן, העובדה הזאת לא בהכרח הביאה איתה ירידה ברמת החיים.

במהלך המחקר נתקלנו בבלוג בשם “היונים של השכן שמנות יותר“. הוא היה כמעט התנ”ך שלנו בכל מה שנוגע למעבר בכלל ולחיפוש עבודה בפרט. לצערי, הבלוג כבר לא פעיל, אבל כל הרשומות שלו עדיין קיימות. לבחורה שמאחורי הבלוג, חצישלישרבע, יש סגנון כתיבה זורם ומסודר, והבלוג מאוד נעים למשתמש. אם אתם מתעניינים בבלוג שלנו, אני מאמין שגם “היונים” ידבר אליכם. אני ממליץ להכנס ל-“איך עברנו ללונדון – הצעדים“, דף בו חציש ריכזה את כל הפוסטים שקשורים למעבר לעיר, אם אתם רוצים לקרוא חוויית מעבר נוספת ושונה משלנו.

רגע, סטיתי קצת. אוקיי, חיפוש עבודה. “היונים” תיאר תהליך מאוד ברור. חציש התכוננה לחיפוש העבודה כמו למבצע צבאי, ותיאור תהליך מציאת העבודה גם הוא היה דומה לשדה קרב: ציידי ראשים ממולחים בחליפות עסקים, בלי זמן מיותר לבזבז, עטים על מועמדים פוטנציאליים ושופטים אותם תוך שניות. הם מלחיצים, חסרי סבלנות and they mean business. אני חייב להודות שזה לא נשמע כמו מקום שאני אכנס אליו בשמחה, אבל לפחות הוקל לי שקיבלנו הכנה מוקדמת לשוק הבשר הזה.

“היונים” הבהיר שאין באמת מה לחפש עבודה כל עוד אנחנו בארץ. מעסיקים פונטציאליים לא יתעסקו עם מי שאי אפשר להפגש איתו בהקדם, כך ששליחת קו”ח מהארץ היא בעיקר בזבוז זמן. אז מה כן אפשר לעשות בשביל להתכונן?

חציש ובן-זוגה גזוּזי (אל תאשימו אותי, לא אני המצאתי את השמות) לקחו קורס ללימוד אנגלית. הם לקחו אותו בשביל לעבור מבחן כישורי שפה (IELTS), אבל נעזרו במורה גם בתהליך חיפוש העבודה עצמו.
מאחר שלנו לא היו כסף וזמן מיותרים, החלטנו לסמוך על ידיעת האנגלית שלנו, ועל כך שלונדון היא, בסופו של דבר, עיר של מהגרים, ולוותר על הקורס.

אך למרות זאת, אנחנו לא יכולים פשוט לארוז את המזוודות ולקוות לטוב. היינו זקוקים להכנה מוקדמת כלשהי. מאחר ששיווק עצמי הוא לא אחד הכישורים החזקים שלי (למען האמת אני בספק אם הוא בכלל מופיע איפושהו ברשימת הכישורים האישית שלי), ושאין לנו היכרות עם חוקי שוק העבודה בבריטניה, החלטנו שאני ארשם לשירות לעריכת קורות חיים. להם יש את היכולת לקחת רשימה של עבודות שעבדתי בהן, ולהפוך אותן לעלון פרסומי לעצמי, ולי יש את הכסף לשכור את היכולת הזאת. זה כאילו שנועדנו זה לזה.

הפורמט הבריטי של קורות חיים מקיף יותר מזה הישראלי. ההבדל הגדול הוא בהוספת תיאורים על המועמד, כמו פסקת Professional Profile ו-Objective, ותיאור הישגים ספציפיים והדרכים בהן תרם לחברות שהעסיקו אותו במשרות הקודמות שלו. עם זאת, כמו בישראל, זה בהחלט לא מדע מדוייק. יש מי שאומרים שאין צורך ביותר מדף אחד לקו”ח, לעומת אלו שדוגלים בפירוט, גם במחיר העלאת מספר הדפים. יש שחושבים שצריך לרשום כמה פרטים על כל חברה שרשומה, כדי לתת למעסיק הבנה עם איזה סוג של חברה המועמד התנסה, לעומת אלו שטוענים שזה מסרבל את הקו”ח.

British C.V. - Example

דוגמת קו”ח בריטיים (מקור)

החבילה שרכשתי כללה גם כתיבת מכתב מקדים (מאוד מומלץ, מאחר שזה הדבר הראשון שהמעסיק קורא. הוא מסכם את האופי, ההיסטוריה, ההישגים והמוטיבציה שלכם במספר פסקאות, מראה שיש בן-אדם מאחורי המסמך הקר יחסית של קורות החיים, ומכוון את מי שקורא את הקו”ח להגיע למסקנות שאתם מעוניינים בהן) ושיעורי הכנה לראיון.

שיעורי ההכנה כללו זוג שיחות סקייפ עם מורה שמכירה את השוק הבריטי. זה לא היה זול, אבל אני חושב שזה השתלם. מריה, המורה, נתנה לי לענות על כמה שאלות סטנדרטיות ששואלים בראיונות, ונתנה טיפים, דגשים והמלצות לקראת הראיונות. היא ידעה להגיד לי ממה להזהר ומה חשוב שאני אדגיש.

היא לא סיפרה לי שום סודות מקצועיים. ואם תסתכלו על הנקודות שרשמתי במהלך השיחה איתה אולי תחשבו שאני כנראה קצת… איטי, אם אני צריך לשלם למישהו בשביל שייתן לי אותן. אבל כנראה שהייתי צריך שמישהו ימקד אותי, ויברור את המוץ מהתבן.

בשביל התחושה הטובה שלי קניתי את The Interview Book, ספר הכנה לראיונות עבודה, שיהיה לי משהו לקרוא בטיסה או בנסיעות. הוא לא יקר, והוא מהווה מדריך לגמרי לא רע לקראת הראיונות. יש בו טיפים לגבי הכנה לראיון, איך להתנהג בזמן הראיון, ועשרות שאלות סטנדרטיות מראיונות, כולל תשובות מומלצות לצד תשובות לא מומלצות וסיפורי זוועה (לא, אתם לא הראשונים שרציתם לענות ב”קריפטונייט” על “מה החולשה שלכם?”. זה מצחיק רק בראש שלכם). זהו. ככה הגענו ללונדון. עם קובץ קו”ח, דף עם Bullet points והרבה רצון טוב.

איך מחפשים עבודה בלונדון? איך נראה תהליך הקבלה? על זה בחלק ב’.

13 תגובות

  1. נחמה דקל הגיב:

    נשמע מאד רציני..שמחתי לפגוש את הצד הזה שלך..

  2. aviel הגיב:

    היי, ממש במקרה התוודעתי לדף הזה ואני מוכרח לציין שהוא מכיל מידע מסייע לאנשים כמונו שמעוניינים לעבור. אשמח אם יתווספו עדכונים הלאה (לא עודכן מיוני 12′) אני בודק כל כמה ימים
    תודה שוב..

  3. עידן דקל הגיב:

    הי אביאל. תודה על ההתעניינות. תמיד משמח לדעת שאני לא כותב סתם למגירה, אלא שיש אנשים אמיתיים שנעזרים בפוסטים.

    פוסטים חדשים בבלוג יגיעו. אני לא יודע להגיד מתי. יש לנו כמה בקנה, אבל לצערנו אין לנו הרבה זמן פנוי לעבוד עליהם.

    המלצה אישית שלי – במקום לבדוק כל הזמן אם יש עדכון בבלוג, הרשם לפיד ה-RSS שלנו, בקישור הזה: http://9and3quarters.timeywimey.com/?feed=rss2&p=200
    ככה נוכל להודיע לך ברגע בו עולה פוסט חדש, ואתה תוכל לוותר על רוטינת הריפרושים.

    • אייל הגיב:

      היי עידן. תודה רבה על המידע המועיל. מה שהיה חסר לי (וייתכן כי פספסתי) האם לך או לבת זוגתך יש דרכון אירופאי? האם אין בעיה להגיע לראיונות עבודה בזמן שיש לך ויזת שהייה פשוטה בת חצי שנה של תייר?. להבנתי, אם ארגון כזה או אחר מחליט להעסיק אותך אתה צריך לשוב לארץ המקור שלך (ישראל) ע”מ לקבל את ויזת העבודה ואז להיכנס מחחדש לבריטניה. האם כך פני הדברים ? . המון תודה לך….

      • Danielle הגיב:

        היי אייל,
        בפוסטים הקודמים כתבנו שאני בעלת אזרחות אירופאית. עידן נמצא כאן על ויזת בן משפחה של חבר האיחוד האירופאי.
        טכנית, אתה יכול להגיע לכאן לראיונות על בסיס ויזת תייר ואז אם אתה מתקבל לעבור לויזת עבודה חוקית, אבל רוב החברות לא יסתכלו בכלל על הבקשה שלך אם אתה ללא יכולת לעבוד בצורה חוקית בבריטניה.
        יש מסלול ויזה שבו המעסיק יכול לתת לך חסות ולהעניק לך ויזת עבודה על בסיס המשרה שלך אצלו. זה מסלול מאוד בעייתי כי אתה צריך להיות ממש תותח במה שאתה עושה. לחילופין, המעסיק הפוטנציאלי צריך להוכיח שאתה היחיד שיכול לעשות את העבודה הזו ואף אחד אחר בבריטניה או שאר אירופה לא יכול לעשות אותה. יש מעט מאוד מעסיקים שבכלל יש להם את היכולת לבקש את הויזה עבור אזרחים זרים כי זה מאוד יקר ומסוכן. אם הם סתם נותנים את הויזה ועולים עליהם הם יכולים לחטוף קנס גדול מאוד.
        בהנחה שהלכת לראיון ומעסיק בעל יכולת לבקש עבורך ויזה קיבל אותך והוכיח לרשות ההגירה שאתה זכאי לויזה, אני לא בטוחה לגבי הבירוקרטיה של לחזור לישראל או לא. יש ויזות שחייבים להגיש מראש מחוץ לבריטניה ויש כאלו שאפשר להחליף בזמן שאתה כבר פה. זו בירוקרטיה פחות מסובכת מלהשיג את הויזה, אני מניחה שאם זה יהיה רלוונטי תוכל לשאול את המעסיק.

  4. מציאת עבודה חלק ב' הגיב:

    היי דניאל,

    אני קורא את הבלוג שלכם וכמובן קראתי את כל הבלוג של היונים…

    לפני כעשור חייתי כשנה בלונדון אבל הבנתי שאני לא מספיק “חזק” מבחינה מקצועית כדי באמת לפתח קריירה.

    היום, אני נמצא חודשיים לפני מעבר נוסף ללונדון, יש דרכון אירופאי ואנחנו באמצע תהליך קבלת אישור לאישתי. (EEA).

    כיוון שאני נמצא בהייטק (אפיון ממשקי משתמש), אשמח לשמוע עוד פרטים על תהליך מציאת העבודה.

    המון תודות והמון בהצלחה,

    עופר.

    • עידן דקל הגיב:

      הי עופר,

      כמו שאתה יכול לראות, העלינו עכשיו את המדריך להבאת חיות מחמד לבריטניה. עבדנו עליו לא מעט, ועכשיו, אחרי שהוא עלה, אני מקווה שאני אוכל להשקיע את הזמן בכתיבת חלק ב’ של תהליך מציאת העבודה.

  5. מציאת עבודה חלק ב' הגיב:

    היי עידן,

    המון תודה 🙂

    אנחנו גם מתכננים להביא חתול, לא איתנו אבל לאחר מכן (נאלץ לוותר על שני חתולים…או רק אחד…נראה).

    אז פה יש לי מה לתרום קצת – יש חברה בשם terminal4pets

    http://www.terminal4pets.com/he/pet-flights/petflightsolutions.html

    שמעבירים חיות לכל מקום בעולם.

    התקשרנו אליהם והם לוקחים 1200$ לחתול, כולל הכל. הם עושים את כל התהליך – החל מהשבב ועד המסירה בבית הלקוח באנגליה.

    זה יוצא פחות או יותר אותו מחיר כמו בטבלת העלויות שלכם, רק חוסך את כאבי הראש – הם באים לקחת את החתול ולהחזיר אותו לטיפולים, קונים את הכלוב, ממלאים את הטפסים, וכו’ וכו’….

    בכל מקרה, כיף לקרוא את הבלוג שלכם !

    • Danielle הגיב:

      היי,

      אנחנו מכירים את החברה, בדקנו אותם כשרצינו להביא את החתולה שלנו.
      כשאנחנו דיברנו איתם, הם שלחו לנו עלות כוללת של כל התהליך שהיתה יותר קרובה לכ-$2,000 ולכן החלטנו לוותר על שירותיהם. אם הם אכן הציעו לכם מחיר כזה לטיפול בחתול זו אחלה של הצעה ואנחנו היינו לוקחים אותה. בגלל ההפרש העצום בין שתי ההצעות אני הייתי מציעה לבדוק איתם שוב שבאמת זו העלות הסופית.
      בהצלחה!

  6. Hadasgsmzo@gmail.com הגיב:

    יש לכם מושג אם רק בעל הדרכון יכול לאסוף את הדרכון שלו מהשגרירות?? קיבלתי הודעה שאפשר לבוא לקחת אותו בשעות שאני עובדת 🙁

    • עידן הגיב:

      הי הדס.

      לצערי, אין לי מושג אם מישהו שאינו בעל הדרכון יכול לאסוף את הדרכון מהשגרירות.

      אני ממליץ לך לפרסם את השאלה בפורום “עוברים לאירופה” (קישור בעמודה הימנית של הבלוג). אני מאמין שהאנשים שם מיודעים יותר ממני.

  7. גיא הגיב:

    היי עידן,
    כתבת שהשתמשת בשירותי עריכת קורות חיים, תוכל להמליץ על אחד כזה?
    ובכלל איך מומלץ להפוך את קורות החיים הישראליים לבריטיים? איך לספר על זה שעבדתי עם חברות שאף אחד לא מכיר שם?

    גיא

    • עידן דקל הגיב:

      הי גיא.

      השירות שאני השתמשתי בו הוא The CV Centre. הם עשו עבודה טובה, לדעתי, אבל אין לי נקודת ייחוס אחרת.

      ההמלצה שקיבלתי ממריה, המורה, היא לתאר במשפט אחד כל מקום עבודה. משהו שיכלול את תחום העיסוק העיקרי של החברה, וייתן אומדן לגודל שלה (נגיד, מספר העובדים או מחזור המכירות).
      לדוגמא: Worked as a project manager for a $0.5 billion revenue, fiber-optics world leader. או Working as an investment banker in one of Israel’s 5 largest banks.